Chokladbollar
(ca 20st)
Ingredienser:
3/4 dl socker
4 dl havregryn (eller 2 dl havregryn + 2 dl müsli)
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
1 msk margarin
1 ägg
(1 tsk starkt kaffe)
(1 tsk rom)
Att rulla i:
Kokosflingor, pärlsocker, havregryn eller müsli.
Så här gör du!
* Blanda alla ingredienser väl, bäst resultat får du med en matmixer.
* Låt smeten stå i kylen en stund. Forma till bollar.
* Rulla bollarna i t ex kokosflingor.
Förvara dem svalt.
Ingredienser:
3/4 dl socker
4 dl havregryn (eller 2 dl havregryn + 2 dl müsli)
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
1 msk margarin
1 ägg
(1 tsk starkt kaffe)
(1 tsk rom)
Att rulla i:
Kokosflingor, pärlsocker, havregryn eller müsli.
Så här gör du!
* Blanda alla ingredienser väl, bäst resultat får du med en matmixer.
* Låt smeten stå i kylen en stund. Forma till bollar.
* Rulla bollarna i t ex kokosflingor.
Förvara dem svalt.
Mintchokladpäron
(3port)
Ingredienser:
1 burk (à 450 g) konserverade päron
Mintchoklad (typ: After Eight)
Så här gör du!
* Sätt ugnen på 200 grader.
* Lägg päronen i en ugnssäker form.
* Täck frukten med mintchoklad.
* Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
Serveras ljumma med glass.
Ingredienser:
1 burk (à 450 g) konserverade päron
Mintchoklad (typ: After Eight)
Så här gör du!
* Sätt ugnen på 200 grader.
* Lägg päronen i en ugnssäker form.
* Täck frukten med mintchoklad.
* Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
Serveras ljumma med glass.
Fattiga riddare
(1 port)
Ingredienser:
1 ägg
1 msk mjölk
2 skivor formbröd
½ msk margarin
½ tsk kanel
Så här gör du!
* Vispa ihop ägget, mjölken och kanelen.
* Lägg brödet i äggblandningen och låt det dra någon minut.
* Stek brödet på båda sidorna.
Servera med äppelmos.
Ingredienser:
1 ägg
1 msk mjölk
2 skivor formbröd
½ msk margarin
½ tsk kanel
Så här gör du!
* Vispa ihop ägget, mjölken och kanelen.
* Lägg brödet i äggblandningen och låt det dra någon minut.
* Stek brödet på båda sidorna.
Servera med äppelmos.
Fiskgratäng
(3 port)
Ingredienser:
300-400 g fiskfilé (sej eller torsk)
1 burk champinjon- eller sparrissoppa (5-6 dl)
ströbröd
1 lök
½ gurka
2 dl riven ost
2 krm salt
svartpeppar
Så här gör du!
* Låt fisken tina.
* Sätt ugnen på 200 grader.
* Gör soppan enligt förpackningens beskrivning.
* Smörj en ugnssäker form och lägg i fisken. Krydda!
* Täck filéerna med ett tunt lager ströbröd.
* Hacka löken. Skär gurkan i långa stavar, lägg grönsakerna i formen.
* Häll soppan över fisken och grönsakerna.
* Strö över osten.
* Grädda i nedre delen av ugnen 20-30 min.
Varianter: Byt ut soppan mot currysås (3 dl) och gurkan mot banan. Strö över 1 dl jordnötter innan gratängen serveras.
Ingredienser:
300-400 g fiskfilé (sej eller torsk)
1 burk champinjon- eller sparrissoppa (5-6 dl)
ströbröd
1 lök
½ gurka
2 dl riven ost
2 krm salt
svartpeppar
Så här gör du!
* Låt fisken tina.
* Sätt ugnen på 200 grader.
* Gör soppan enligt förpackningens beskrivning.
* Smörj en ugnssäker form och lägg i fisken. Krydda!
* Täck filéerna med ett tunt lager ströbröd.
* Hacka löken. Skär gurkan i långa stavar, lägg grönsakerna i formen.
* Häll soppan över fisken och grönsakerna.
* Strö över osten.
* Grädda i nedre delen av ugnen 20-30 min.
Varianter: Byt ut soppan mot currysås (3 dl) och gurkan mot banan. Strö över 1 dl jordnötter innan gratängen serveras.
Korv Stroganoff
(6 port)
Ingredienser:
600 g falukorv
1 burk tomatsoppa (ca 6 dl)
2 röda eller gula paprikor
1 lök
2 dl majs
(2 krm sambal bali)
½ tsk salt
svartpeppar
Så här gör du!
* Strimla paprikorna, hacka löken.
* Strimla falukorven och stek den lätt.
* Tillred soppan enligt förpackningens beskrivning i en stor kastrull.
* Lägg över falukorven i kastrullen.
* Tillsätt grönsakerna samt majsen. Krydda.
* Låt stroganoffen småputtra 10-15 min.
Ingredienser:
600 g falukorv
1 burk tomatsoppa (ca 6 dl)
2 röda eller gula paprikor
1 lök
2 dl majs
(2 krm sambal bali)
½ tsk salt
svartpeppar
Så här gör du!
* Strimla paprikorna, hacka löken.
* Strimla falukorven och stek den lätt.
* Tillred soppan enligt förpackningens beskrivning i en stor kastrull.
* Lägg över falukorven i kastrullen.
* Tillsätt grönsakerna samt majsen. Krydda.
* Låt stroganoffen småputtra 10-15 min.
Maränger
(ca 10 st)
Ingredienser:
2 äggvitor
1 dl strösocker
(ättiksprit)
Så här gör du!
* Sätt ugnen på 100 grader.
* Vispa äggvitorna och 3/4 dl socker och ev ett par droppar ättika tills det blir ett vitt "stadigt" skum.
* Vispa ner resten av sockret.
* Klicka ut smeten på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.
* Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min eller tills marängerna känns torra och lätta.
Ingredienser:
2 äggvitor
1 dl strösocker
(ättiksprit)
Så här gör du!
* Sätt ugnen på 100 grader.
* Vispa äggvitorna och 3/4 dl socker och ev ett par droppar ättika tills det blir ett vitt "stadigt" skum.
* Vispa ner resten av sockret.
* Klicka ut smeten på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.
* Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min eller tills marängerna känns torra och lätta.
Scones
(6 st)
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
4 tsk bakpulver
50 g margarin
3 dl mjölk eller fil
(½ dl mager kesella)
1 tsk salt
Så här gör du!
* Sätt ugnen på 250 grader
* Blanda mjölet, saltet och bakpulvret.
* Finfördela margarinet i blandningen. Blanda eventuellt i kesellan.
* Tillsätt mjölken och blanda.
* Klicka ut degen i 6 högar på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.
* Grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter.
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
4 tsk bakpulver
50 g margarin
3 dl mjölk eller fil
(½ dl mager kesella)
1 tsk salt
Så här gör du!
* Sätt ugnen på 250 grader
* Blanda mjölet, saltet och bakpulvret.
* Finfördela margarinet i blandningen. Blanda eventuellt i kesellan.
* Tillsätt mjölken och blanda.
* Klicka ut degen i 6 högar på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.
* Grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter.
Tzaziki
(2 port)
Ingredienser:
4 dl yoghurt naturell
1-2 vitlöksklyfot
1/3 gurka
salt
svartpeppar
Så här gör du!
* Häll yoghurten i ett kaffefilter. Låt droppa av i 1-2 timmar.
* Riv gurkan grovt, krama ur vätskan. Blanda gurkan med yoghurten.
* Pressa i vitlöksklyftorna. Krydda efter smak!
Ingredienser:
4 dl yoghurt naturell
1-2 vitlöksklyfot
1/3 gurka
salt
svartpeppar
Så här gör du!
* Häll yoghurten i ett kaffefilter. Låt droppa av i 1-2 timmar.
* Riv gurkan grovt, krama ur vätskan. Blanda gurkan med yoghurten.
* Pressa i vitlöksklyftorna. Krydda efter smak!
Fiskbullar i krämig räksås
(2 port)
Ingredienser:
1 liten burk (à 375 g) fiskbullar i räksås
2 msk ketchup
1 tsk vinäger
2 msk matlagningsgrädde
Så här gör du!
* Värm upp fiskbullarna
* Tillsätt ketchupen, grädden och vinägern.
* Koka ca 3 min.
Servera till pasta!
Ingredienser:
1 liten burk (à 375 g) fiskbullar i räksås
2 msk ketchup
1 tsk vinäger
2 msk matlagningsgrädde
Så här gör du!
* Värm upp fiskbullarna
* Tillsätt ketchupen, grädden och vinägern.
* Koka ca 3 min.
Servera till pasta!
Omelett
(1 port)
Ingredienser:
2 ägg
2 msk vatten eller mjölk
½ msk margarin eller olja
salt
svartpeppar
Så här gör du!
* Blanda äggen, vattnet och kryddorna.
* Häll smeten i stekpannan, rör runt med en gaffel och låt stelna med krämig yta.
Extra tips:
A. Skiva en tomat, riv lite ost och lägg på smeten. Krydda med oregano eller basilika.
B. Tillsätt ½ dl mjukost när omeletten har stelnat, vik den dubbelt.
Ingredienser:
2 ägg
2 msk vatten eller mjölk
½ msk margarin eller olja
salt
svartpeppar
Så här gör du!
* Blanda äggen, vattnet och kryddorna.
* Häll smeten i stekpannan, rör runt med en gaffel och låt stelna med krämig yta.
Extra tips:
A. Skiva en tomat, riv lite ost och lägg på smeten. Krydda med oregano eller basilika.
B. Tillsätt ½ dl mjukost när omeletten har stelnat, vik den dubbelt.
Flygande Jacob
(3 port)
Ingredienser:
1 grillad kyckling
2 bananer
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl chilisås
1 dl jordnötter
1 krm vitpeppar
Så här gör du!
* Sätt ugnen på 200 grader.
* Bena ur kycklingen och lägg den i en smord ugnssäker form.
* Skiva bananerna och lägg dem på kycklingen
* Vispa ihop mjölet och mjölken, tillsätt chilisåsen och pepparn.
* Slå såsen över kycklingen.
* Grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Strö över jordnötterna.
Ingredienser:
1 grillad kyckling
2 bananer
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl chilisås
1 dl jordnötter
1 krm vitpeppar
Så här gör du!
* Sätt ugnen på 200 grader.
* Bena ur kycklingen och lägg den i en smord ugnssäker form.
* Skiva bananerna och lägg dem på kycklingen
* Vispa ihop mjölet och mjölken, tillsätt chilisåsen och pepparn.
* Slå såsen över kycklingen.
* Grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Strö över jordnötterna.
Krämig potatisgratäng
(2 port)
Ingredienser:
6 potatisar
1 lök
1 ½ dl matlagningsgrädde
1 ½ dl riven ost
½ tsk salt
svartpeppar
Så här gör du!
* Sätt ugnen på 225 grader
* Smörj en ugnssäker form
* Skiva potatisen och löken tunt
* Lägg ett lager potatis på botten av formen. Varva sedan med löken. Krydda.
* Häll på mjölken och strö över osten.
* Grädda i mitten av ugnen ca 25 min.
Ingredienser:
6 potatisar
1 lök
1 ½ dl matlagningsgrädde
1 ½ dl riven ost
½ tsk salt
svartpeppar
Så här gör du!
* Sätt ugnen på 225 grader
* Smörj en ugnssäker form
* Skiva potatisen och löken tunt
* Lägg ett lager potatis på botten av formen. Varva sedan med löken. Krydda.
* Häll på mjölken och strö över osten.
* Grädda i mitten av ugnen ca 25 min.
Köttbullar
(2 - 3 port)
Ingredienser:
1 ägg
½ dl mjölk
3 msk havregryn, ströbröd eller vetekli
300 g blandfärs
½ - 1 msk margarin
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
Så här gör du!
* Knäck ägget i en bunke. Blanda i mjölken, havregrynen och kryddorna. Låt stå och svälla ca 5 min.
* Blanda i färsen och rör till en jämn smet. Rulla till bullar.
* Stek tills de fått en jämn brun färg.
* Efterstek på svag värme ca 5 min.
Ingredienser:
1 ägg
½ dl mjölk
3 msk havregryn, ströbröd eller vetekli
300 g blandfärs
½ - 1 msk margarin
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
Så här gör du!
* Knäck ägget i en bunke. Blanda i mjölken, havregrynen och kryddorna. Låt stå och svälla ca 5 min.
* Blanda i färsen och rör till en jämn smet. Rulla till bullar.
* Stek tills de fått en jämn brun färg.
* Efterstek på svag värme ca 5 min.
Chili con carne
Ingredienser:
1 grön paprika
1 lök
½ msk margarin eller olja
400 g blandfärs
2 burkar (à 400 g) vita bönor i tomatsås
1 dl ajvar relish
½ dl ketchup
½ dl vatten
(1 vitlöksklyfta)
2 ½ tsk chilipeppar
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
Så här gör du!
* Hacka paprikan
* Finhacka löken och fräs den tillsammans med paprikan i en stor kastrull
* Blanda i färsen, bönorna, ajvar relish, ketchupen, vattnet och ev en pressad vitlöksklyfta. Koka upp.
* Krydda och låt puttra under lock ca 20 min.
Servera med rostad lök, jordnötter och pain riche.
1 grön paprika
1 lök
½ msk margarin eller olja
400 g blandfärs
2 burkar (à 400 g) vita bönor i tomatsås
1 dl ajvar relish
½ dl ketchup
½ dl vatten
(1 vitlöksklyfta)
2 ½ tsk chilipeppar
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
Så här gör du!
* Hacka paprikan
* Finhacka löken och fräs den tillsammans med paprikan i en stor kastrull
* Blanda i färsen, bönorna, ajvar relish, ketchupen, vattnet och ev en pressad vitlöksklyfta. Koka upp.
* Krydda och låt puttra under lock ca 20 min.
Servera med rostad lök, jordnötter och pain riche.
Saftig sockerkaka med citronsmak
Ingredienser:
2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1 dl smält smör
2 tsk vanillinsocker
2 tsk bakpulver
1 citron
Florsocker
Så här gör du!
* Sätt ugnen på 175 grader. Smör och bröa en form.
* Vispa ägg och socker poröst i en bunke.
* Blanda bakpulver, vanillinsocker och mjöl. Tillsätt blandningen och vispa försiktigt tills det blir klumpfritt.
* Smält smöret, låt det svalna något och slå sedan över det i bunken.
* Dela citronen i två delar. Kläm ur saften ur den ena halvan direkt i bunken. Från den andra halvan skär du små fina bitar citron och rör ner i smeten.
Gräddas i ca 30 min.
Tips: Kakan blir extra festlig om siktar florsocker på ovan!
2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1 dl smält smör
2 tsk vanillinsocker
2 tsk bakpulver
1 citron
Florsocker
Så här gör du!
* Sätt ugnen på 175 grader. Smör och bröa en form.
* Vispa ägg och socker poröst i en bunke.
* Blanda bakpulver, vanillinsocker och mjöl. Tillsätt blandningen och vispa försiktigt tills det blir klumpfritt.
* Smält smöret, låt det svalna något och slå sedan över det i bunken.
* Dela citronen i två delar. Kläm ur saften ur den ena halvan direkt i bunken. Från den andra halvan skär du små fina bitar citron och rör ner i smeten.
Gräddas i ca 30 min.
Tips: Kakan blir extra festlig om siktar florsocker på ovan!