Chokladbollar

(ca 20st)
Ingredienser:

3/4 dl socker
4 dl havregryn (eller 2 dl havregryn + 2 dl müsli)
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
1 msk margarin
1 ägg
(1 tsk starkt kaffe)
(1 tsk rom)

Att rulla i:
Kokosflingor, pärlsocker, havregryn eller müsli.

Så här gör du!

* Blanda alla ingredienser väl, bäst resultat får du med en matmixer.

* Låt smeten stå i kylen en stund. Forma till bollar.

* Rulla bollarna i t ex kokosflingor.

Förvara dem svalt.

Mintchokladpäron

(3port)
Ingredienser:

1 burk (à 450 g) konserverade päron
Mintchoklad (typ: After Eight)

Så här gör du!

* Sätt ugnen på 200 grader.

* Lägg päronen i en ugnssäker form.

* Täck frukten med mintchoklad.

* Grädda mitt i ugnen ca 10 min.

Serveras ljumma med glass.

Fattiga riddare

(1 port)
Ingredienser:

1 ägg
1 msk mjölk
2 skivor formbröd
½ msk margarin
½ tsk kanel

Så här gör du!

* Vispa ihop ägget, mjölken och kanelen.

* Lägg brödet i äggblandningen och låt det dra någon minut.

* Stek brödet på båda sidorna.

Servera med äppelmos.

Fiskgratäng

(3 port)
Ingredienser:

300-400 g fiskfilé (sej eller torsk)
1 burk champinjon- eller sparrissoppa (5-6 dl)
ströbröd
1 lök
½ gurka
2 dl riven ost
2 krm salt
svartpeppar

Så här gör du!

* Låt fisken tina.

* Sätt ugnen på 200 grader.

* Gör soppan enligt förpackningens beskrivning.

* Smörj en ugnssäker form och lägg i fisken. Krydda!

* Täck filéerna med ett tunt lager ströbröd.

* Hacka löken. Skär gurkan i långa stavar, lägg grönsakerna i formen.

* Häll soppan över fisken och grönsakerna.

* Strö över osten.

* Grädda i nedre delen av ugnen 20-30 min.

Varianter: Byt ut soppan mot currysås (3 dl) och gurkan mot banan. Strö över 1 dl jordnötter innan gratängen serveras.

Korv Stroganoff

(6 port)
Ingredienser:

600 g falukorv
1 burk tomatsoppa (ca 6 dl)
2 röda eller gula paprikor
1 lök
2 dl majs
(2 krm sambal bali)
½ tsk salt
svartpeppar

Så här gör du!

* Strimla paprikorna, hacka löken.

* Strimla falukorven och stek den lätt.

* Tillred soppan enligt förpackningens beskrivning i en stor kastrull.

* Lägg över falukorven i kastrullen.

* Tillsätt grönsakerna samt majsen. Krydda.

* Låt stroganoffen småputtra 10-15 min.

Maränger

(ca 10 st)
Ingredienser:

2 äggvitor
1 dl strösocker
(ättiksprit)

Så här gör du!

* Sätt ugnen på 100 grader.

* Vispa äggvitorna och 3/4 dl socker och ev ett par droppar ättika tills det blir ett vitt "stadigt" skum.

* Vispa ner resten av sockret.

* Klicka ut smeten på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.

* Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min eller tills marängerna känns torra och lätta.

Scones

(6 st)
Ingredienser:

4 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
4 tsk bakpulver
50 g margarin
3 dl mjölk eller fil
(½ dl mager kesella)
1 tsk salt

Så här gör du!

* Sätt ugnen på 250 grader

* Blanda mjölet, saltet och bakpulvret.

* Finfördela margarinet i blandningen. Blanda eventuellt i kesellan.

* Tillsätt mjölken och blanda.

* Klicka ut degen i 6 högar på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.

* Grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter.

Tzaziki

(2 port)
Ingredienser:

4 dl yoghurt naturell
1-2 vitlöksklyfot
1/3 gurka
salt
svartpeppar

Så här gör du!

* Häll yoghurten i ett kaffefilter. Låt droppa av i 1-2 timmar.

* Riv gurkan grovt, krama ur vätskan. Blanda gurkan med yoghurten.

* Pressa i vitlöksklyftorna. Krydda efter smak!

Fiskbullar i krämig räksås

(2 port)
Ingredienser:

1 liten burk (à 375 g) fiskbullar i räksås
2 msk ketchup
1 tsk vinäger
2 msk matlagningsgrädde

Så här gör du!

* Värm upp fiskbullarna

* Tillsätt ketchupen, grädden och vinägern.

* Koka ca 3 min.

Servera till pasta!

Omelett

(1 port)
Ingredienser:

2 ägg
2 msk vatten eller mjölk
½ msk margarin eller olja
salt
svartpeppar

Så här gör du!

* Blanda äggen, vattnet och kryddorna.

* Häll smeten i stekpannan, rör runt med en gaffel och låt stelna med krämig yta.

Extra tips:
A. Skiva en tomat, riv lite ost och lägg på smeten. Krydda med oregano eller basilika.
B. Tillsätt ½ dl mjukost när omeletten har stelnat, vik den dubbelt.

Flygande Jacob

(3 port)
Ingredienser:

1 grillad kyckling
2 bananer
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl chilisås
1 dl jordnötter
1 krm vitpeppar

Så här gör du!

* Sätt ugnen på 200 grader.

* Bena ur kycklingen och lägg den i en smord ugnssäker form.

* Skiva bananerna och lägg dem på kycklingen

* Vispa ihop mjölet och mjölken, tillsätt chilisåsen och pepparn.

* Slå såsen över kycklingen.

* Grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Strö över jordnötterna.

Krämig potatisgratäng

(2 port)
Ingredienser:

6 potatisar
1 lök
1 ½ dl matlagningsgrädde
1 ½ dl riven ost
½ tsk salt
svartpeppar

Så här gör du!

* Sätt ugnen på 225 grader

* Smörj en ugnssäker form

* Skiva potatisen och löken tunt

* Lägg ett lager potatis på botten av formen. Varva sedan med löken. Krydda.

* Häll på mjölken och strö över osten.

* Grädda i mitten av ugnen ca 25 min.

Köttbullar

(2 - 3 port)
Ingredienser:

1 ägg
½ dl mjölk
3 msk havregryn, ströbröd eller vetekli
300 g blandfärs
½ - 1 msk margarin
½ tsk salt
1 krm vitpeppar

Så här gör du!

* Knäck ägget i en bunke. Blanda i mjölken, havregrynen och kryddorna. Låt stå och svälla ca 5 min.

* Blanda i färsen och rör till en jämn smet. Rulla till bullar.

* Stek tills de fått en jämn brun färg.

* Efterstek på svag värme ca 5 min.

Chili con carne

Ingredienser:

1 grön paprika
1 lök
½ msk margarin eller olja
400 g blandfärs
2 burkar (à 400 g) vita bönor i tomatsås
1 dl ajvar relish
½ dl ketchup
½ dl vatten
(1 vitlöksklyfta)
2 ½ tsk chilipeppar
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar

Så här gör du!

* Hacka paprikan

* Finhacka löken och fräs den tillsammans med paprikan i en stor kastrull

* Blanda i färsen, bönorna, ajvar relish, ketchupen, vattnet och ev en pressad vitlöksklyfta. Koka upp.

* Krydda och låt puttra under lock ca 20 min.

Servera med rostad lök, jordnötter och pain riche.

Saftig sockerkaka med citronsmak

Ingredienser:

2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1 dl smält smör
2 tsk vanillinsocker
2 tsk bakpulver
1 citron
Florsocker

Så här gör du!

* Sätt ugnen på 175 grader. Smör och bröa en form.

* Vispa ägg och socker poröst i en bunke.

* Blanda bakpulver, vanillinsocker och mjöl. Tillsätt blandningen och vispa försiktigt tills det blir klumpfritt.

* Smält smöret, låt det svalna något och slå sedan över det i bunken.

* Dela citronen i två delar. Kläm ur saften ur den ena halvan direkt i bunken. Från den andra halvan skär du små fina bitar citron och rör ner i smeten.

Gräddas i ca 30 min.

Tips: Kakan blir extra festlig om siktar florsocker på ovan!





Spagettilåda

Ingredienser för 4 port:

2 stora morötter
½ lök
650 g kokt spagetti
1 msk margarin eller olja
2 dl riven ost
1 burk (à 184 g) champinjoner
1 burk (à 400 g) krossade tomater
2 vitlöksklyftor
1 tsk oregano
2 kryddmått allkrydda
½ tsk salt
1 kryddmått svartpeppar

Äggstanning:
2 ägg
1½ dl mjölk
1 kryddmått salt

Redning:
2 dl vatten
2 msk vetemjöl

Så här gör du!

* Börja med att sätta på ugnen på 225 grader.

* Smörj en ugnssäker form, lägg i hälften av spagettin.

* Gör såsen enligt dessa instruktioner:
1. Riv morötterna grovt och hacka löken.
2. Fräs morötterna, löken, svampen och en utav de pressade vitlöksklyftorna på ganska hög värme i ett par minuter.
3. Tillsätt nu tomaterna och sänk värmen!
4. Gör redningen: Blanda vattnet och mjölet väl.
5. Tillsätt redningen och kryddorna. Rör runt.
6. Låt puttra 10-15 min.

* När du har gjort klart såsen, lägg i resten av spagettin.

* Vispa nu ihop äggstanningen och häll den över spagettin.

* Strö över osten

* Gratinera i mitten av ugnen 10-15 minuter eller tills osten är gyllenbrun.

Vaniljpannacotta

Ingredienser:

4½ dl vispgrädde
1 vaniljstång
¾ dl strösocker
3 gelatinblad

Så här gör du!

* Skrapa ut fröna ur vaniljstången

* Blötlägg gelatinbladen i minst 5 minuter (gärna längre)

* Koka upp grädde. Tillsätt sedan socker, vaniljstång och frön.

* Ta bort från plattan och rör ner gelatinbladen.

* Häll upp i lämpliga portioner. Ställ kallt i minst 3 timmar innan servering.

Klassiska pannkakor

Ingredienser:

2½ dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
½ tsk salt
3 msk smör

Så här gör du!

* Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken i taget och vispa till en slät smet.

* Vispa i resten av mjölken och äggen. (Låt gärna svälla i cirka 30 minuter)

* Smält hälften av smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten. Använd resten av smöret till att steka tunna pannkakor.

* Extra tips! Det är lätt att misslyckas med pannkakor innan man får in snitsen. Är du nybörjare kan du testa att ta mindre mjölk och/eller mer mjöl för att pannkakorna skall hålla ihop bättre. Ett viktigt tips är att verkligen låta smeten svälla ett tag innan man steker pannkakorna, det gör dem lättare att hantera. Var noga med att värma stekpannan så den är riktigt varm innan du börjar, smeten skall omedelbart reagera på att hällas i pannan.

Mini-cupcakes!

20 stycken

Ingredienser:

2 ägg
2 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
2 dl mjöl
1 dl yoghurt (helst vanilj, men naturlig går också bra)

Frosting

100 gram smör
4 dl florsocker
2 tsk grädde
Strössel
Karamellfärg

Så här gör du!

* Vispa socker och ägg poröst, blanda vaniljsocker, bakpulver och
mjöl i en separat skål.

* Rör sedan i det i äggsmeten.

* Blanda i yoghurten.

* Fördela smeten i små formar och grädda i ca 8 minuter i 175 grader
i mitten av ugnen.

* Låt dem svalna helt.

Gör frostingen:

* Vispa smöret riktigt mjukt med en elvisp, häll i florsockret och fortsätt
vispa fast nu på låg fart.

* Häll i grädden och fortsätt vispa en stund till.

* Dela upp frostingen i skålar och färga i olika färger. Spritsa eller
bred krämen på dina cupcakes.

* Dekorera gärna fint med strössel och andra dekorationer!

Annorlunda, men god, sallad

Den här salladen skiljer sig från andra, men den är fortfarande väldigt god och såklart nyttig!

Ingredienser:

2 Rivna morötter
1 apelsin
1 msk solrosfrön
Olivolja
½ msk persiko balsamico
Salt och peppar

Så här gör du!

Stegen är väldigt simpla. Skär apelsinen i små fyrkanter, riv morötterna och blanda samman allting i en stor skål. Krydda efter egen smak!

Extra kladdig kladdkaka

Ingredienser:
2 ägg                       
2.5 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker 
100 g smör
1 dl mjöl
1/2 tsk salt
Ströbröd

Så här gör du!

* Sätt ugnen på 175 grader

* Smält smöret i en kastrull

* Vispa ägg och socker tills det blir poröst

* Blanda samman med resten av ingredienserna, glöm inte att blanda försiktigt! Annars blir smeten luftig och kladdkakan torr.

* Häll ner smeten i brödad form

* Grädda i 15-20 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den. Ju kortare tid kladdkakan är i ugnen, desto kladdigare blir den.

* När kladdkakan är färdig kan du servera den med grädde eller glass.

Extra tips: Om man vill göra kladdkakan extra lyxig kan man strö lite florsocker över den. Kladdkaka passar även utmärkt tillsammans med t. ex hallon och andra röda bär!


RSS 2.0